En sommelier har en nyckelroll på en restaurang

En sommelier är en person som har utbildning och goda kunskaper om olika viner. Det är inte sällan som en sommelier jobbar på en restaurang där de bland annat rekommenderar gästerna vad de ska dricka för vin eller annan dryck till maten som de beställt. En sommelier har kunskaper om alla olika druvor från den svårbemästrade druvan pinot noir till Cabernet sauvignon. pinot noir är en druva som är svårodlad och väldigt känslig och smakerna på denna druva skiljer sig beroende på vilket odlingsland den kommer ifrån. Det är inte sällan som en druva som pinot noir ger smaker av hallon och jordgubbar med ett lite kryddigt inslag som exempelvis muskot. En sommelier kan allt sådant och kan berätta det för den som är intresserad när ett vin av druvan pinot noir ska rekommenderas.

En sommelier har ett stort intresse för drycker

Det är många som väljer att utbilda sig till sommelier för att de har ett stort intresse för vin och olika druvor. En sommelier är även duktig på andra drycker, både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker. Även om service är en stor del av yrket när du jobbar på restaurang är det ofta en sommeliers uppgift att utveckla och förvalta en restaurangs vinkällare eller vinförråd. Det är ofta en sommelier som provar nya maträtter på restaurangen för att sedan matcha ihop med bra viner som ska köpas in. Att jobba som sommelier passar den som framförallt har ett stort intresse för dryck och som även gillar mötet med människor. Det är en stor fördel att vara serviceinriktad, engagerad och nyfiken. Det är inte sällan som en sommelier ser sitt arbete som sitt stora intresse och därmed är jobbet något roligt och givande.

Det finns olika utbildningar till sommelier

Om du är intresserad av att gå en utbildning till sommelier finns det flera olika alternativ. När du har gått en utbildning kan det vara en god idé att skaffa dig en mentor som kan coacha dig till att bli en riktigt grym sommelier. Att jobba som sommelier ger variation eftersom dagarna sällan är lika varandra. Du kan absolut gå en utbildning och bli sommelier bara för att du har ett enormt stort intresse för dryck. Att ha rätt vinkunskaper kan vara en fördel för dig själv om du vill matcha vin med mat som du själv lagar. En sommelier är en viktig person på en restaurang eftersom maten som serveras kan lyftas till helt nya höjder om rätt dryck serveras till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *